Even voorstellen… Tanja Rozendal
Tanja Rozendal, geboren en getogen in Aalsmeer, en ruim 20 jaar geleden met ons gezin verhuisd naar Blokzijl, dit omdat het drukker werd rond Schiphol. Ik kreeg de kans om me om te scholen van onderzoeksassistent naar heel ander werk: Maatschappelijk begeleider cliënten NAH (niet aangeboren hersenletsel).
Mooi en indrukwekkend om samen met mensen die een behoorlijke negatieve verandering in hun leven hebben meegemaakt door hersenletsel de mogelijkheden te zoeken om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren.
Dan de honden:
In Aalsmeer hadden we een lease-hond: een prachtige zelfverzekerde bouvier dame. Ze was veel bij ons, we wandelden regelmatig en dat was echt fijn. Met een 5 daagse werkweek een prachtige manier om toch van een hond te mogen genieten.
We hebben vrij snel na de verhuizing een Jack Russel teefje uit het asiel in huis genomen. We hadden nu wel tijd voor een “eigen” hond. Een schat van een dier, waar we allerlei cursussen mee hebben gedaan en vooral behendigheid was helemaal haar ding. Net als ontsnappen…..ze had in haar vorig zwervers leventje al goed geleerd voor zichzelf te zorgen.
Ze sloot zich geregeld aan bij de toeristen die de stadswandeling liepen door Blokzijl, kwam na het rondje ook weer thuis. Een zelfstandig type.
Ook totaal ballengek. We moesten haar geregeld van het schoolplein afhalen waar ze de show stal bij het voetballen, ze kon de bal zo snel met haar neusje manoeuvreren…..niemand kreeg hem nog te pakken!
De “ballen-tic” was wel gevaarlijk, want ze sprong zo in het water als ze er 10 tallen meters verderop eentje zag drijven…. Ze is 6 jaar later helaas toch verdronken, een drijvende zak chips werd haar fataal.
Geen hond was geen optie, maar het duurde wel even voordat we zover waren en we een keuze hadden gemaakt. Veel lezen, contacten met rasverenigingen, clubwandelingen, fokkers bezocht.
We doen graag “iets” actiefs met een hond zoals steppen, behendigheid, treibbal, frisbee, speuren, wisten we ondertussen. En de hond moest mee kunnen op de vakanties om lang te wandelen in de bergen. Uiteindelijk gekozen voor de Schapendoes. Een Herdershond, geselecteerd op schapen hoeden. Een schapendoes is middelgroot, gevoelig, mensgericht en ook zelfstandig, leergierig, wendbaar, heeft een groot uithoudingsvermogen, en heeft een lange vacht die ongeveer eens in de maand doorgekamd moet worden.
Daar was dan does Jeppe: Superlief voor ons, maar ook de handen vol. Als pup al heel energiek, onvermoeibaar speels, leerde ongelofelijk snel, maar ook heel veel blaffen tijdens de lessen en thuis, argwanend bij onbekende dingen, Omdat we wel snel doorhadden dat dit hondje meer van het baasje verlangde dan zijn voorgangster, ben ik veel gaan lezen, lessen en workshops volgen, wat al snel uitmondde in de opleiding tot instructeur.
Dan sta je plotseling voor de groepen les te geven. En wat is dat leuk!
Grote impact heeft de groepsworkshop bij Klaas Wijnberg op Ameland op me gehad. Hier heb ik heel veel kennis van de natuurlijke eigenschappen van de honden, gedrag, leerprincipes en praktijkervaring in observatie opgedaan. Motivatie om verder te leren en nieuwsgierig te blijven. Alles draait om inzicht, samenwerken en respect.
Jeppe is ondertussen ruim 11 jaar, We hebben al veel genoten en leuke leerzame trainingen gedaan. Hij is nog steeds heel actief, waaks, gaat zo af en toe ook nog wel eens over zijn (en onze) grenzen. Hij wordt wel rustiger zeker binnenshuis. Een hond die we gaandeweg echt goed hebben leren kennen. Dat is weer mooi van een wat oudere hond.
En daarnaast is er onze 2e Schapendoes, Maamke alweer bijna 5.
Ook heerlijk enthousiast, razendsnel, en gelukkig veel meer ontspannen dan Jeppe. En veel zelfstandiger.
Maamke heeft (natuurlijk) een uitdaging: een behoorlijk jachtinstinct (heeft haar lijstje ras-eigenschappen niet goed gelezen) en ook daar maken we nu mooie stappen. Ze vindt de speurcursus geweldig!
We hebben veel contact met mensen met een Schapendoes en voor de Schapendoesclub organiseer ik regelmatig de regiowandeling.
Scholing vind ik erg leuk en belangrijk.
Ondertussen heb ik de opleiding tot Therapiehondbegeleider, Coachen met Honden en Kindercoach gedaan.
Als Therapiehond begeleider/Coach/Trainer aan de slag.
Ik begeleid een aantal cliënten/gezinnen met een Therapiehond en ben betrokken bij de opleiding Therapiehondbegeleider.
Al de ervaring kunnen we samen met ons team van hondenschool Kwispel inzetten, wat ik ook met veel plezier doe.