Tanja foto

Even voorstellen… Tanja Rozendal

Mijn naam is Tanja Rozendal-Ouwerkerk, geboren en getogen in Aalsmeer, en daar jarenlang met heel veel plezier gewerkt als onderzoeksassistent op het Proefstation voor de Bloemisterij. Bloemen en planten hebben nog altijd mijn belangstelling, net zoals tuinieren, fotograferen, zeilen, kanoën, schilderen, ….,….

We zijn ruim 15 jaar geleden met ons gezin (man, dochter en zoon) verhuisd naar Blokzijl. Voor mijn dagelijks werk begeleid ik mensen met niet aangeboren hersenletsel op een activiteitencentrum. Mooi werk om samen met mensen die een behoorlijke negatieve verandering in hun leven hebben meegemaakt de mogelijkheden te zoeken om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Nu de honden: We hebben vrij snel na de verhuizing een Jack Russel teefje uit het asiel in huis genomen, een schat van een hond, waar we allerlei cursussen mee hebben gedaan en vooral behendigheid was helemaal haar ding. Net als ontsnappen…..Ze sloot zich geregeld aan bij de toeristen die de stadswandeling liepen door Blokzijl, kwam altijd weer thuis.

Ook totaal ballengek (we moesten haar geregeld van het schoolplein afhalen waar ze de show stal bij het voetballen. De “ballen-tic” was wel gevaarlijk, want ze sprong zo in het water als ze er 10 tallen meters verderop eentje zag drijven….niet nadenken of ze er ergens ook weer uit kon komen. Ze is 6 jaar later verdronken, ongemerkt achter een zak chips aan gegaan, heel erg verdrietig natuurlijk maar ze heeft wel een mooi hondenleven gehad.

Geen hond was geen optie, maar het duurde wel even voordat we een keuze hadden gemaakt. Veel lezen, contacten met rasverenigingen, clubwandelingen meegedaan, fokkers bezocht.

We zijn best sportief en wandelen erg graag. Ook doen we graag “wat” met een hond zoals steppen, behendigheid, treibbal, frisbee, speuren, wisten we ondertussen. En mee op de vakanties om te wandelen in de bergen. Uiteindelijk gekozen voor de Schapendoes.

Als pup al heel energiek, leerde ongelofelijk snel, maar ook veel blaffen tijdens de lessen, schrikkerig voor vreemde dingen, bijterig, maar gaandeweg ging alles steeds beter. Omdat we snel doorhadden dat dit hondje meer kennis/inzicht van het baasje verlangde dan zijn voorgangster, ben ik veel gaan lezen, lessen en workshops volgen, wat uitmondde in de opleiding tot instructeur.

De grootste impact heeft de groepsworkshop bij Klaas Wijnberg op Ameland op me gehad. Hier heb ik heel veel kennis van de natuurlijke eigenschappen van de honden, leerprincipes en praktijkervaring in observatie opgedaan. Onmisbaar voor mij geweest om verder te leren over het samenwerken met een hond.

Waar ik ook veel plezier in heb is de maandelijkse wandelingen organiseren voor de Schapendoesclub. Honden en mensen leren veel van elkaar, en je bouwt er fijne contacten mee op.

Jeppe onze does, is ondertussen 6 jaar, nog steeds leergierig, fanatiek, en wat meer volwassen.

We hebben momenteel een Schapendoespupje van een paar maanden, Maamke. We gaan samen de wereld ontdekken!

Honden brengen ons veel goeds, we mogen ze dankbaar zijn.