Rita foto

Even voorstellen… Rita Viel

Mijn naam is Rita Viel en ik woon in Vledder. Ik woon samen met Vincent en Belzi (Hongaarse Viszla). In het dagelijks werk heb ik mijn eigen bedrijf waar ik voor bedrijven de export en marketing doe voor kwalitatieve producten voor honden en katten. Ik reis regelmatig naar het buitenland.

Mijn grote passie is toch wel werken met mensen en honden. Als kind had ik altijd een Duitse Staander (Oscar), wat toen al echt mijn maatje was. Toen ik samen ging wonen, ontstond na een aantal jaren de mogelijkheid om weer zelf een hond te nemen. Mijn vriend werkt(e) onregelmatig en daardoor hoefde de hond maar weinig alleen te zijn. Omdat we allebei actief zijn, wilden we graag een jachthond met korthaar. Hierbij kwamen we uit op de Rhodesian Ridgeback en zo kwam Zimba in 1993 bij ons. 3 Jaar later is daar nog een Rhodesian Ridgeback (Umta) bij gekomen. Zimba is bijna 14 geworden, maar Umta helaas maar 8 jaar.

We zijn altijd erg actief met onze honden. Ik heb o.a. gehoorzaamheidstrainingen, behendigheid, breitensport, hondentriathlon, uithoudingsproef (20 km fietsen) gedaan. Nu hebben we een Hongaarse Viszla, Belzi. Wij zijn het 5e gezin al voor Belzi, maar hebben hem nu al 7 jaar. We zijn erg dankbaar dat we hem nog zo’n gelukkig leven kunnen geven en we hebben heel veel plezier samen.
Alle vakanties gaat Belzi mee net zoals vroeger ook Zimba en Umta. We houden allebei erg van wandelen, dus onze vakanties zijn altijd wandelvakanties. Vroeger in de bergen. Vaak wandelen we met rugzakken en een tentje. Niets is zo heerlijk om samen met je hond(en) boven in de bergen te kamperen na een dag vol inspanning met helemaal niemand om je heen behalve de natuur. Uiteraard vergt dit wel een goede voorbereiding.

Inmiddels is Belzi 11 jaar en hij heeft zo z’n ouderdoms mankementen, dus we kunnen niet zo heel ver met hem meer lopen. Daarom hebben we sinds een aantal maanden een grote wandelkar voor hem. Zo kunnen we toch weer hele dagen wandelen en kan Belzi mee. Belzi loopt stukjes zelf en tussendoor gaat hij lekker in de kar liggen en geniet van het samen zijn.

Ik ben ik al meer dan 25 jaar instructeur. Naast het behalen van instructeursdiploma’s en volgen van diverse workshop, ben ik ook de gediplomeerd Kynologisch Gedragstherapeut voor probleem honden. En nog steeds blijf ik het leuk vinden om regelmatig workshops, cursussen en seminars te volgen, omdat de kennis van het gedrag van de hond nog steeds erg in ontwikkeling is.

Al jaren was mijn grootste wens een eigen hondenschool te starten waar opvoeding van de hond, opbouwen van een goede relatie baas/gezin-hond en mensen helpen met honden met probleemgedrag het belangrijkste was. In 2004 zijn we de hondenschool Kwispel gestart. We hebben een fantastisch en enthousiast team en hebben we een heel mooi trainingsveld. Jaren hard werken heeft er ook voor gezorgd dat we konden investeren in een mooie behendigheidsbaan en een eigen onderkomen. In de laatste jaren passen we onze lessen steeds meer aan, kijkend naar nieuwe trainingstechnieken en meer spel in de lessen combineren. Het gaat vooral op plezier en een goede band met je hond.