Even voorstellen… Rita Viel

Mijn naam is Rita Viel en ik woon in Vledder. Ik woon samen met Vincent en Sam (Hongaarse Vizsla) die sinds 2022 bij ons is. Sam is 6 jaar en echt een allemansvriend en super positief. Hij ziet het leven als één groot feest en wij ook samen met hem. Knuffelen, spelen, fietsen, wandelen. Alles is leuk.

Mijn grote passie is toch wel werken met mensen en honden. Als kind had ik altijd een Duitse Staander (Oscar), wat toen al echt mijn maatje was. Toen ik samen ging wonen, ontstond na een aantal jaren de mogelijkheid om weer zelf een hond te nemen. Mijn vriend werkt(e) onregelmatig en daardoor hoefde de hond maar weinig alleen te zijn. Omdat we allebei actief zijn, wilden we graag een jachthond met korthaar. Hierbij kwamen we uit op de Rhodesian Ridgeback en zo kwam Zimba in 1993 bij ons. 3 Jaar later is daar nog een Rhodesian Ridgeback (Umta) bij gekomen. Zimba is bijna 14 geworden, maar Umta helaas maar 8 jaar. Daarna is Belzi (Vizsl) in ons leven gekomen. Voor Belzi waren wij het 5e gezin, dus een hond met een enorme rugzak en veel trauma’s. Voor ons absoluut de perfecte hond, maar helaas vond hij de wereld best een uitdaging en had ook best veel fysieke problemen. Uiteindelijk is hij nog 12 jaar geworden en hebben we samen volop kunenn genieten.

We zijn altijd erg actief met onze honden. Ik heb o.a. gehoorzaamheidstrainingen, behendigheid, breitensport, hondentriathlon, uithoudingsproef (20 km fietsen) gedaan. Alle vakanties gingen onze honden altijd mee en nu weer. We houden allebei erg van wandelen, dus onze vakanties zijn meestal wandelvakanties. Ook in de bergen. Vaak wandelen we met rugzakken en een tentje. Niets is zo heerlijk om samen met je hond(en) boven in de bergen te kamperen na een dag vol inspanning met helemaal niemand om je heen behalve de natuur. Uiteraard vergt dit wel een goede voorbereiding.

Ik ben ik al meer dan 35 jaar instructeur. Naast het behalen van instructeursdiploma’s en volgen van diverse workshop, ben ik ook de gediplomeerd Kynologisch Gedragstherapeut voor probleem honden. En nog steeds blijf ik het leuk vinden om regelmatig workshops, cursussen en seminars te volgen, omdat de kennis van het gedrag van de hond nog steeds erg in ontwikkeling is. En ik geef zelf ook regelmatig workshops met name in het buitenland over hoe belangrijk spelen is en hoe je spelen (speelgoed) kunt inzetten bij bepaald gedrag (gewenst of ongewenst). Dit is zeer dankbaar werk.

Al jaren was mijn grootste wens een eigen hondenschool te starten waar opvoeding van de hond, opbouwen van een goede relatie baas/gezin-hond en mensen helpen met honden met probleemgedrag het belangrijkste was. In 2004 zijn we de hondenschool Kwispel gestart. We hebben een fantastisch en enthousiast team en hebben we een heel mooi trainingsveld. Jaren hard werken heeft er ook voor gezorgd dat we konden investeren in een mooie behendigheidsbaan en een eigen onderkomen. In de laatste jaren passen we onze lessen steeds meer aan, kijkend naar nieuwe trainingstechnieken en meer spel in de lessen combineren. Het gaat vooral op plezier en een goede band met je hond.