Even voorstellen… Maria Mosterman

Ik ben Maria Mosterman, ben getrouwd met Ruud en woon in Witte Paarden  samen met onze honden Andra en Pien en een aantal kippen rondom huis voor de lekkerste verse eieren. 

Ik ben moeder van vier prachtige zelfstandige kinderen en inmiddels oma van 3 mooie kleinkinderen. Al bijna 15 jaar ben ik met veel plezier betrokken als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Dat is een passie van mij waar ik veel over wil en kan vertellen. Ik werk daarbij graag met kinderen maar zeker ook met honden. En tot het laatste zal ik mij hier beperken. Mijn interesse in honden draag ik mijn hele leven al met me mee als een soort virus. Als 15 jarige kwam ik in aanraking met politiehonden-training op het land van mijn oom, waar ze mochten trainen nadat die honden bij hem thuis kwamen voor sporenonderzoek na een inbraak. 

Toen ik niet veel later éindelijk zelf een hond kreeg, mocht ik soms ook met mijn bouvier erbij staan en ‘meedoen’. En werd mij ook uitgelegd wat te doen en kreeg zelfs ‘huiswerk’ mee. Wat voelde ik me toen groot(s)! Vanaf 2001 bezocht ik wekelijks een hondenschool toen de eerste Berner sennenhond zijn intrede deed in mijn gezin. We hadden al een Bison Frisé dus een groot verschil in schofthoogte. Ik vroeg een kennelnaam aan bij de Raad van Beheer en las heel veel over het fokken van honden en haalde overal mijn informatie vandaan. In 2002 kreeg ik het eerste nestje. Tien stuks waren dat er. Ik had mijn handen er vol aan, maar wat was dit leuk! Ook haalde ik in die tijd mijn diploma Vakopleiding hondentrimmen bij HKI (Huisdier Kennis Instituut). 

Katten, honden en konijnen heb ik bevrijd van hun vaak ernstig vervilte vachten. Zowel in mijn eigen trimsalon als in die van de dierenarts. 

Tot 2009 fokte ik met de Berner Sennenhond. Het is best een ongezond ras en dat was voor mij de reden dat ik daarmee stopte. Al hebben onze gefokte ‘berners’ best aardige leeftijden behaald. 

Tegenwoordig hebben we een redelijk onbekend, niet veel voorkomend ras. 

Namelijk een Oostenrijkse Pinscher. Een ontzettend leuke hond en met een geweldig, maar pittig karakter. Ze is echt ons maatje en gaat altijd met ons mee op vakantie, behalve als we gaan vliegen. De Oostenrijkse pinscher werd gebruikt om ratten en muizen te vangen wat Andra ook goed lukt. 

Verder hebben ze het karakter dat ze huis en haard beschermen en dat zit ook wel goed. Met haar heb ik diverse cursussen gevolgd en onder andere ‘Gedrag & Gehoorzaamheid’ gelopen. Af en toe hebben we een nestje van haar.

Daarnaast hebben we sinds dit jaar een kruising poedel, Pien die ik nu opleid to assistentie hond. 

Door de jaren heen ben ik me verder gaan verdiepen in ‘de honden-wereld’. Ik haalde bij Raad van Beheer het certificaat ‘Ringmedewerker voor Hondenshows’ en was vrijwilliger bij diverse hondenshows. 

In 2011 heb ik onder andere workshops gevolgd bij Brigitte van Gestel (‘Trucs & Tricks’), volgde lezingen (onder andere bij Arvid van Putten en bij Tinley over ‘hond en vuurwerk’). Toen kwam ook weer het idee om toch ook zelf de opleiding ‘Kynologisch Instructeur’ te gaan volgen  bij O & O (Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding.). In juni 2020 heb ik deze opleiding met succes afgerond en ben ik nu officieel kynologisch instructeur.

Verder volg ik nu met enige regelmaat workshops, bijscholingen en ga naar lezingen. Dit moet ook wel, daar er de laatste jaren veel ontwikkelingen zijn en het inzicht van het trainen van honden behoorlijk is veranderd. Ik vind het mooi om eigenaren te coachen met het opvoeden van hun hond en de juiste handvatten hiervoor aan te geven op een ontspannen en leuke manier, zodat zij in goede harmonie samen mooie avonturen mogen beleven. De band baas-hond vind ik erg belangrijk. Ik kan ervan genieten dat de vriendschap tussen hen groeit en doordat ze samen bezig zijn deze band alleen maar sterker wordt en ze elkaars maatjes worden. Ik zie er naar uit jou en je hond te mogen ontmoeten op de hondenschool.