Even voorstellen… Belia Dubling

Mijn naam is Belia en ik woon samen met mijn man, ons dochtertje en onze hond in Wolvega. Onze hond is een tollertje, een pittig en actief dametje. Dat past prima bij ons, aangezien we zelf ook sportief zijn en er graag op uit trekken met ons gezinnetje. Ze gaat dan ook vrolijk mee op vakantie en heeft net als ons op de top van de hoogste berg in Noorwegen gestaan. Verder doe ik behendigheid met haar, af en toe praktijkspeuren en ik loop elk jaar met een aantal dogsurvivals met haar (een soort obstacleruns met hond). Ze vind het dan ook heerlijk om samen met mij aan het werk te zijn.

Omdat ik met onze tollerdame tegen wat probleempjes ben aangelopen ben ik me steeds meer gaan verdiepen in honden en hondengedrag. Ik las er veel over, ging workshops volgen en besloot toen de opleiding tot kynologisch instructeur te gaan doen. Ik heb mijn stage bij Hondenschool Kwispel gelopen en dat vond ik zo leuk om te doen dat ik daar ben blijven hangen. Nu sta ik daar alweer een poosje met plezier lessen te geven. In deze lessen vind ik het vooral belangrijk dat hond en baas elkaar goed leren begrijpen en dat ze een goede band opbouwen zodat ze hopelijk maatjes voor het leven worden.

Ook in mijn dagelijkse baan besloot ik om met honden te gaan werken. Ik train blindengeleidehonden en hulphonden bij Gaus Assistentiehonden. Dit vind ik ontzettend leuk en dankbaar werk. Het is fantastisch om met deze slimme honden te werken en ze op te leiden en het is ongelofelijk wat je ze allemaal kunt leren. Ook vind ik het idee fijn dat ik hiermee mensen met een visuele of lichamelijke beperking weer een stukje mobiliteit en zelfstandigheid terug geef.