Even voorstellen… Amely Dijkstra

Mijn naam is Amely Brans- Dijkstra en ik woon in Steenwijk. Samen met mijn man Rick, zoontje, twee honden en katten. Ik werk in het basisonderwijs. In 2011 ben ik met onze oudste hond Layla (labrador kruising) in aanraking gekomen met hondenschool Kwispel. Wij hebben samen de puppycursus, jonge hondencursus en meerdere malen de jonge honden vervolgcursus gedaan. Toen ze een jaar oud was, zijn wij begonnen met behendigheid. Door haar is de liefde voor honden- training eigenlijk begonnen en zo heb ik dan uiteindelijk in 2016 de opleiding tot kynologisch instructeur gevolgd. Sinds die tijd ben ik een van de instructeurs bij gehoorzaamheid. In 2018 ben ik ook behendigheid gaan geven bij de hondenschool, ik geniet hierbij vooral van de samenwerking tussen baas en hond.

Zelf zijn wij ook graag actief met de honden. Nu Layla wat ouder is, ben ik wat minder aan het trainen met haar in de behendigheid. Verder heb ik een tijdje praktijkspeuren met haar gedaan en momenteel doe ik detectie met haar. Mijn man doet een paar keer per jaar dogsurvivals met haar. Ik geniet ervan om samen met haar te trainen en samen bezig te zijn, Layla is ook een hond die vrij makkelijk leert.

In 2016 kregen wij onze tamaskan: Lykos erbij. Een totaal andere hond. Waar Layla alles voor eten doet en trainen leuk vindt, doet Lykos alleen maar iets waar hij het nut van inziet. Bij hem was het vooral belangrijk een band met hem op te bouwen en niet te veel qua gehoorzaamheid van hem te verwachten. Hij luistert prima naar de basiscommando’s, maar het is meer een hond die liever actief is. Met hem ben ik begonnen met behendigheid en dit vindt hij geweldig. Verder gaat mijn man vaak met hem hardlopen, waar hij volop van geniet. Het is een hond die graag wandelt, fietst of rent maar gelukkig ook rustig in huis kan liggen.

Natuurlijk hebben onze honden ook wel hun eigenaardigheden. Zo zijn ze beide niet echt gecharmeerd van andere honden. Layla vindt alle mensen leuk, Lykos is een hond die niks heeft met vreemde mensen. Het belangrijkste wat zij mij leren is: alle honden zijn anders, wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet en dat maakt het zo leuk. Dat maakt het werk op de hondenschool ook zo leuk, iedere hond is anders en iedere baas is anders, maar de samenwerking die er tussen hond en baas ontstaat, dat vind ik het mooiste, al is de weg daarna toe voor iedere combinatie anders.